duminică, 26 aprilie 2009

Pentru concursul "Mesajul meu Antidrog"


  Prin asta concurez la concursul "Mesajul Meu Antidrog" ediția 2008-2009, ediția a VI-a, în numele întregii Asociații Etnoculturale "Concordia", sper să vă placă munca mea, ceea ce am vrut să accentuez în cadrul competiției și prin ceea ce vă prezint, vă voi oferi detaliile colaborării dintre Asociația Etnoculturală "Concordia" și Agenția Națională Antidrog. După cum se știe acestea se află în relații foarte bune și nu puține parteneriate dintre cele două organizații s-au bucurat de-un real succes. Mai jos am să vă prezint toate rezultatele colaborării dintre Concordia și Agenția Antidrog. Fac cel mai simplu lucru, arăt doar rezultatele muncii asidue la care au participat zile-ntregi tineri voluntari și cadre Antidrog.

Subliniez faptul că Asociația Etnoculturală "Concordia" va continua lupta împotriva consumului de droguri de orice natură.

Decembrie 2008


Ziua fără fumat, 16 Noiembrie

  Sala de sport a grupului Școlar "Liviu Rebreanu", 16 Noiembrie, Concordia împreună cu câțiva reprezentanți ai Antidrog Harghita s-au adunat într-o campanie de informare cu privire la riscurile, prevenirea și combaterea fenomenului fumatului în rândurile tinerilor. Toți elevii din liceu au fost prezenți la acțiune. Tinerii Concordiei au primit tricouri inscripționate cu însemnele asociației, sigla iar totodată pe tricouri era reprezentată și o imagine reprezentânt "moartea cu țigara-n gură". La un moment-dat Robert Kovacs având disponibile 10 tricouri pentru a le oferi participanților din public, a provocat 10 tineri curajoși să-și cedeze o țigară în schimbul unui tricou, astfel, 10 spectatori au venit sfioși către Robert Kovacs, i-au dat o țigară după care acesta le-a înmânat un tricou. Pe tot parcursul acțiunii "Ziua națională antitutun" au avut loc prezentări prin videoproiectare pe teme Antifumat, reprezentanții Antidrog Harghita au pregătit și un mic test la sfârșitul prezentărilor, prin care cei prezenți își puteau măsura "vechimea plămânilor" un test prin care cei ce doreau își puteau măsura cât de "bătrâni le sunt plămânii". Dintre toți cei testați doar câțiva aveau vârsta biologică a plămânilor normală, în jur de optsprezece ani, în rest, marea majoritate peste 20 și ceva de ani. Acțiunea s-a bucurat de succes, toți cei prezenți au fost încântați de ceea ce a avut loc și dovada că, Asociația Etnoculturală "Concordia" și organele Antidrog Harghita colaborează foarte bine, a fost una vie, care, din câte se pare va continua și în anii viitori. Sper că, campaniile celor două elemente aflate în parteneriat vor avea același succes ca în prezent.

sâmbătă, 18 aprilie 2009

Februarie 2009






Concordia și Agenția Antidrog Harghita în Proiectul ArdEd

Cea mai recentă acțiune a Concordiei în colaborare cu Agenția Națională Antidrog Harghita a fost proiectul ArdEd, realizat și în parteneriat cu Asociația Femeilor din Bălan. Tinerii asociației, împreună cu conducerea au invitat la Casa de cultură din orașul Bălan pe toți doritorii de ceva special, mai exact o prezentare amplă făcută de membrii Concordiei pe tematică Antidrog. Cei prezenți au asistat la diferite prezentări ale celor din asociație, punctul culminant al prezentării fiind cel în care cinci membrii, Alex Cărăușu și Ceugea Sorina acompaniați de Robert Mihăilă, Răzvan Benca și Kiss Joszef au realizat o mică scenetă pe tema "O zi din viața unui dependent de droguri". În timpul manifestației, pe fundalul unui panou din spatele "actorilor" rulau slide-uri cu chipuri ale unor oameni ce-au căzut în capcana drogurilor, imagini nu prea frumoase, deoarece, bineînțeles un dependent de droguri nu prea avea cum să arate ca un om normal după ce-și ia dozele de substanțe narcotice.
Acțiunea s-a bucurat de prezența multor tineri din Bălan și a celor interesați în topica Antidrog. La sfârșitul prezentărilor, au fost puși față-n față toți cei prezenți pentru a discuta pe tema consumului dr droguri și mai ales despre viitorul Centru de dezintoxicare ce va urma să pornească în orașul Bălan.  Din discuții au ieșit și scântei, asta sporadic, însă cum totul se termină cu bine, cei prezenți au fost informați despre toate riscurile și beneficiile pe care ni le va oferi acest centru de dezintoxicare în Bălan, oraș declarat de demult drept zonă defavorizată.
La final cu toții au plecat mulțumiți spre casele lor, după prezentare, asta după ce în prealabil li s-au dat răspunsuri la toate întrebările lor legate de Centrul de dezintoxicare din Bălan și despre droguri, la aceste întrebări au răspuns, Robert Kovacs - director de programe al Concordiei, Nicoleta Pinchireac - unul din membrii fondatori a Asociației Femeilor din Bălan, Alexandra Țifrea - Agenția Națională Antidrog Harghita, Volin Mereș - responsabil pe probleme antidrog Bălan.

marți, 14 aprilie 2009

26 Iunie 2007 - prin alte orașe Harghitene, "Caravana Tinerilor Antidrog"




Poze de grup la Toplița

O mică oprire la Izvorul Mureșului
În mijlocul nostru
Locul de odihnă




O mică poză de grup

another brick in the wall



Tot la Bălan

26 Iunie 2007, proiectul "Cavarana Tinerilor Antidrog" - am pornit din Bălan




de aici am început

Sanda Țifrea
lateral...
spate...
lateral...
față...

câțiva dintre noi, pregătiri
caravana
pregătiri..

sâmbătă, 4 aprilie 2009

Din colaborarea dintre Concordia și Antidrog





1 Mai 2007, prima întâlnire dintre cele două organizații

26 Iunie 2007, Caravana Antidrog la Toplița
1 Mai 2007, Training-ul Antidrog

1 Mai 2007, Training antidrog
  Training susținut de Alexandra Țifrea și Bogdan Țifrea și Eva Boros prin care membrii Concordia și membrii voluntari Antidrog Miercurea Ciuc au fost informați cu privire la consumul de droguri, definiția fiecărui drog în parte, metode de sensibilizare și prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor. Tuturor celor implicați în proiect li s-au adus la cunoștință toate aspectele negative ce implică consumul de droguri și li s-au prezentat o serie de recomandări pentru lupta împotriva drogurilor.
  În cadrul întâlnirii, celor prezenți li s-a predat și scrierea, derularea și alte aspecte ale proiectelor. Bogdan Țifrea predat participanților elemente ale scrierii de proiecte de la stagiul de idee până la scrierea propriu-zisă a lor, după care, printr-un exercițiu de brainstorming, cei prezenți au pus la cale detaliile unui proiect la care membrii ambelor organizații urmau să participe, practic 1 Mai 2007 a fost ziua-n care ambele organizații au "semnat" o colaborare frumoasă. Primul pas, startul proiectului "Caravana Antidrog", la 26 Iunie 2007, o caravană formată din câțiva dintre tinerii prezenți la 1 Mai 2007 să facă o excursie în tot județul Harghita pentru a împărți fluturași antidrog, a lipi diferite anunțuri și a conștientiza în topicul consumului de droguri. Zis și făcut, la 26 Iunie 2007, organizațiile s-au reunit iar proiectul "Caravana Antidrog" s-a derulat, rezultatul a fost pozitiv deoarece toate obiectivele proiectului au fost atinse.
  Colaborarea a continuat și continuă și acum când în Decembrie 2008 un nou proiect a reunit Agenția Antidrog și Concordia, acesta s-a bucurat de un real succes, în următorul articol am să vă vorbesc în detaliu despre ultima colaborare de succes dintre Agenția Națională Antidrog și Asociația Etnoculturală "Concordia".

miercuri, 1 aprilie 2009


Ziua internaţională de luptă împotriva consumului de droguri 26 Iunie 2007


Proiectul „Caravana tinerilor antidrog”


Cu ocazia „Zilei internaţionale de luptă împotriva consumului de droguri”, care este celebrată în fiecare an pe data de 26 iunie, în judeţul Harghita, Asociaţia Etnoculturală „Concordia”, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Harghita, a desfăşurat proiectul „Caravana tinerilor antidrog”. Proiectul a fost finanţat de Consiliul judeţean Harghita prin Programul anual al activităţilor de tineret – şi a avut ca scop creşterea gradului de conştientizare a problematicii antidrog la nivelul tinerilor, prin distribuirea de materiale preventive-educative, care au conţinut informaţii referitoare la riscurile la care se supun consumatorii de droguri.


În cadrul proiectului „Caravana tinerilor antidrog” s-au desfăşurat activităţi specifice domeniului prevenţiei antidrog, s-au împărţit fluturaşi, afişe cu informaţii şi s-au organizat întâlniri şi discuţii cu tinerii din oraşele Bălan, Gheorheni, Topliţa, Izvoru-Mureşului Miercurea-Ciuc, Vlăhiţa şi Odorheiu-Secuiesc.


MIHAI DOAGĂ – Adevărul Harghitei

...



„Concordia” sau „existenţa într-un spaţiu strâmt”
Am să vorbesc în cele ce urmează de „arsul pe rug”, ca manifestare aproape ironică a celor meniţi să înţeleagă prea târziu. Concordia există într-un context deposedat de „clasa de mijloc” şi împărţit, la extreme, între elită şi prostime. Concordia se doreşte un spaţiu comun în care participanţii constituie un fericit, spun eu, amalgam interetnic, de statute socio-economice şi de individualităţi. Nu avem, într-un astfel de context, nici o urmă de credibilitate, pentru că existenţa noastră este percepută ca subversivă.  
Elita, neînţelegând modul în care un astfel de grup există şi temându-se prin fireasca expunere la necunoscut, va deveni exorcizator sau exterminator. Prostimea, neînţelegând la rându-i modul în care un astfel de grup există, se va propti zdravăn în picioare, va huidui şi va arunca cu pietre. 
Trecerea timpului reprezintă însă reţeta infailibilă prin care binele se disociază de rău, iar Concordia se va dovedi „curabilă” în ochii privitorului. 
Robert Kovacs

Asociația Etnoculturală Concordia


Cine suntem noi-

Ce facem noi, cine suntem, ce avem de gând să facem? Ceea ce facem noi este şi va rămâne transparent, suntem o echipă ce ştie să se organizeze, să-şi găsească timp, resurse şi mai presus de toate care ştie să se implice. Tineri, aerieni de cele mai multe ori, alteori cu precizie germană, ne completăm unul pe celălalt şi avem toate caracteristicile necesare unei adevărate echipe. Ne cunosc mulţi, fie datorită simplelor tricouri inscripţionate cu însemnele Concordiei, pe care mulţi le-au observat chiar şi pe stradă, pănâ la micile apariţii la televiziunea locală, însă nici un fel de mediatizare a noastră nu este mai bună decât activităţile sau simplele campanii pe care le ducem. Ziarul „Negru pe Alb”, activităţi cu diferite ocazii, cursuri – ideea este că folosim orice ocazie posibilă de a ne face auziţi, că nu stăm degeaba, dar nici nu suntem cine ştie ce mari veghetori asupra lucrurilor ce se-ntâmplă în orăşelul nostru. Mulţi ne acuză că avem gura mare, că nu ştim altceva decât să criticăm, dar toate aceste „adjective” la adresa noastră sunt considerate de noi, de cele mai multe ori, complimente, deoarece EXISTĂM.

Şedinţele Concordiei au loc în fiecare vineri, la ora 18,00, acestea nu durează mai mult de o oră (de cele mai multe ori), iar ideea principală a fiecărei şedinţe este simplă, şi anume: „Ce urmează să facem?”. Fiecare vine cu propuneri, sugestii, după care urmează să facem treaba la care ne pricepem cel mai bine, adică să acţionăm acolo unde trebuie, că-s zilele oraşului şi începe concursul de Counter Strike, că e ziua mamei şi vrem să-mpărţim flori doamnelor de pe stradă, că e Paştele şi vrem să-mpărţim ouă şi cozonaci oamenilor la ieşirea de la slujbă ori că vrem să scoatem cât mai repede un număr al publicaţiei noastre, „Negru pe Alb”. Nimic nu este făcut de mântuială şi expresii de genul „Mă doare-n cot” sunt inexistente.

Primarul oraşului, Mihai Mereş, afirma mai demult: „Concordia este imaginea tinerilor din oraşul Bălan”. Poate că nu este chiar aşa, dar tinerii din Concordia încearcă să promoveze o imagine ideală a tinerilor, adică să fie săritori, să fie respectuoşi cu ceilalţi şi mai presus de toate responsabili. Aceştia suntem noi, cei pe care-i vedeţi purtând tricouri inscripţionate pe spate cu „Asociaţia Etnoculturală Concordia”, pe care-i vedeţi pe stradă şi vă oferă cine ştie ce invitaţie la cine ştie ce eveniment ori vreun fluturaş cu mesaj antidrog. Chiar dacă de multe ori sunt activităţi banale, nouă ne place ceea ce facem şi, la fel ca până acum, oricine e binevenit să ia parte la ceea ce facem noi, tot ce trebuie să facă cel care vrea să ia parte la toate acestea nu trebuie să contribuie decât cu responsabilitate şi alte caracteristici necesare unei adevărate echipe, pentru că noi nu suntem un grup, am fost grup la început, însă pe parcurs ne-am maturizat transformându-ne într-o ECHIPĂ.

Ovidiu COBZARU